Produkty kwasotwórcze i zasadotwórcze

W codziennej diecie bardzo ważny jest zrównoważony sposób odżywiania 80/20, czyli 80% produktów zasadotwórczych i 20% produktów kwasotwórczych.

Stany kwasowe: niepokój, niezadowolenie, niedostatek snu, napięcie, zazdrość, gniew, nadmiar pracy.
Stany zasadowe: miłość, uściski, śmiech, czyste powietrze, zwierzęta domowe, zimny prysznic.

Die­ta 80/20 jest za­le­ca­na przy mo­cze­niu noc­nym u dzie­ci.

BARDZO KWAŚNE
PH 5,0-5,5
ŚREDNIO KWAŚNE
PH 6,0-6,5
OWOCE śliwka wiśniowa zielone banany
surowy kokos
WARZYWA pomidor (gotowany) ziemniaki bez skórki
pikle
MIĘSA wędliny
galaretki
mięsa (wszystkie rodzaje mięs i drobiu)
sosy mięsne
ryby i skorupiaki
PRODUKTY ZBOŻOWE wszystkie gatunki mąki i produkty mączne (chleb, wypieki etc.)
ryż łuskany
kasza manna
przetworzone płatki śniadaniowe
kasza
ryż częściowo łuskany
żyto
pszenica
kasza jęczmienna
chleb pełnoziarnisty
SUSZONE OWOCE wszystkie prażone suszony kokos
NABIAŁ kremy
margaryny
lody
białe sery
masło
mleko (oprócz koziego)
jogurt (oprócz owczego)
śmietana
żółte sery
RÓŻNE sól jodowana
napoje gazowane
alkohol
sztuczne słodziki
cukier (i wszystko, co go zawiera)
produkty mączne
kakaotytońkawa
majonez kupny
ocet
czekolada
czarna herbata
produkty
spożywcze z chemicznymi dodatkami
leki
jajka
keczup
majonez domowy
BARDZO ZASADOWE
PH 8,5 – 9,0
ŚREDNIO ZASADOWE
PH 7,5 – 8,0
OWOCE kiwi
świeży ananas
gruszki
arbuz
limonka
cytryna
mango
papaja
melon
jasne rodzynki
winogrona
suszone figi
passiflora
suszone daktyle
soki owocowe
awokado
morele (suszone i świeże)
grapefruit
mandarynki
jabłka
morwa
banany
nektarynki
pomarańcze
brzoskwinie
maliny
ciemne rodzynki
świeże figi
agrest
truskawki
owoce drzewka świętojańskiego
świeże daktyle
WARZYWA endywia
pietruszka
szparagi
soki warzywne
groszek
słodkie ziemniaki
kalarepa
kukurydza
marchew
dynia
cukinia
bób
kalafior
kapusta
sałata
brokuły
buraki
ziemniaki ze skórką
papryka
świeży imbir
seler
czosnek
szpinak i inne liście z tej rodziny
szczypiorek
świeża fasola
PRODUKTY ZBOŻOWE lucerna (liście, proszek, kiełki)
SUSZONE OWOCE surowe migdały
NABIAŁ probiotyki
RÓŻNE agar-agar (substancja żelująca
pozyskiwana z glonów)
napary ziołowe
soda kuchenna
ocet
jabłkowy
przyprawy

 

OBOJĘTNE
PH około 7,0
OWOCE maliny
śliwki węgierki
świeże oliwki
kasztany
czereśnie
WARZYWA ogórek
karczochy
cebula (świeża i suszona)
brukselka
grzyby
bakłażan
piżmian jadalny
pomidory
buraki
por
PRODUKTY ZBOŻOWE owies
płatki śniadaniowe pełnoziarniste
kasza jaglana
komosa ryżowa (quinoa)
jęczmień
muesli
ciecierzyca
ryż niełuskany
soja
groch
soczewica
fasola
SUSZONE OWOCE niesolone pestki słonecznika
orzechy
orzechy nerkowca
makadamia
NABIAŁ mleko
kozie i sojowe
jogurt owczy
ser sojowy
RÓŻNE sól morska
miód
musztarda
oleje (oliwa z oliwek, olej kukurydziany, sojowy itp..)
sezam
pasta sezamowa
fruktoza

Jak zostać terapeutą?

Szkolenia z Techniki Bowena są realizowane cyklicznie na terenie całej Polski.

Zapraszamy do kontaktu!

CHCESZ SIĘ DOWIEDZIEĆ NA CZYM POLEGA TERAPIA?
ZNAJDŹ TERAPEUTĘ 
Gabinety na terenie całej Polski!

Lista terapeutów